Artificiële Intelligentie ontwikkelt zich razendsnel en dringt steeds dieper door in alle facetten van ons leven. Indien het met de juiste expertise en ervaring toegepast wordt, maakt AI moeilijk werk makkelijker, arbeidsintensieve processen sneller en zaken die vroeger onmogelijk leken wél mogelijk. Maar zoals met elke technologische vooruitgang zijn er voor- en nadelen, en dus ook enkele valkuilen. In deze blogpost duiken we dieper in hoe AI specifiek het videolandschap verandert en behandelen we enkele veelgestelde vragen van klanten over AI in video.

Hoe AI het manueel werk kan vergemakkelijken.

Artificiële Intelligentie is en blijft een hulpmiddel en we moeten realistisch blijven over de resultaten. Een vraag die we regelmatig krijgen is bijvoorbeeld: “Kan je de kwaliteit van deze foto verbeteren?” In eerste instantie krijg je dit resultaat wanneer je een gratis AI-tool inschakelt:

Door een premium enhancement tool te gebruiken, kan je toch een stapje verder gaan, maar je blijft zien dat er met de foto gesjoemeld is.

In sommige gevallen kan zelfs artificiële intelligentie geen wonderen verrichten. Als de bronfoto té slecht is, dan kan zelfs de meest geavanceerde tool er niets aan verhelpen.

Opletten met valse reclame.

Veel websites en tools beloven de maan en de sterren, maar leveren in werkelijkheid enkel een flakkerend kaarslicht aan. Het is belangrijk om niet blind te vertrouwen op de demo’s die je te zien krijgt. Reclame belooft van de linkse foto hieronder een scherpe foto te maken, maar in werkelijkheid is de rechtse foto de échte originele foto en hebben ze die verpixeld om de zogezegde kracht van de tool te laten zien. Het resultaat van zulke tools is vaak helaas maar middelmatig.

Links: pixellaag op de originele afbeelding.
Rechts: de originele foto, die moet doorgaan als de herwerkte foto.

de dataset bepaalt alles.

Daarnaast is er de kwestie van racial bias. Veel AI-tools houden geen rekening met etnische diversiteit, vooral als hun trainingsdata niet divers genoeg zijn. Dit leidt soms tot vervormde beelden. Een gekend voorbeeld is de foto van Barack Obama. Onderstaande gepixelde foto is door zo’n tool gegaan, maar het resultaat was een eerder blanke versie van de Amerikaanse ex-president. De AI-tool was namelijk getraind met een dataset van allemaal blanke mannen en kende dus geen mannen van kleur.

KREA is bijvoorbeeld ook zo’n foto- en videotool die je kan gebruiken om de kwaliteit van beeldmateriaal te verbeteren, maar deze is dan weer getraind met een Aziatische dataset en animaties. Hierdoor krijgt Nelson Mandela hieronder plots een Aziatische identiteit toegewezen. 

Origineel beeld
“Gecorrigeerd” beeld

Veelgestelde vragen van klanten voor video’s.

Kunnen we artificiële intelligentie ook toepassen op onze videoprojecten? Dit is zeker mogelijk, maar ook bij video zijn er beperkingen. We overlopen enkele veelgestelde vragen van klanten:

“Jammer dat ze niet in de lens kijkt…”

Je werkt uiteraard niet altijd samen met professionele acteurs en sommige sprekers hebben nood aan een geheugensteuntje, waardoor zij niet in de camera blijven kijken. Deze eye replacement tool past de ogen van sprekers zo aan dat het lijkt alsof ze recht in de lens kijken, terwijl ze eigenlijk van de autocue of een papier langs de camera aflezen.

Origineel beeld
Gecorrigeerd beeld

“Kan er nog snel een voice-over op de video gezet worden?”

De kwaliteit van AI voice-overs is best al ver gevorderd, maar toch hoor je vaak aan de intonatie en expressie dat het computergegenereerde spraak is. Er zijn wel tools op de markt die hierin tegemoetkomen door gebruikers de mogelijkheid te geven zelf de tekst met de juiste intonatie in te lezen. AI zal dan de intonatie en het gevoel van de spreker beter kunnen nabootsen en dit overdragen naar een professionele stem die veel natuurlijker klinkt. Hierdoor wordt de kloof tussen AI en menselijke spraak verkleind. In het Nederlands staat deze technologie nog in haar kinderschoenen, maar in het Engels zijn de resultaten al best indrukwekkend.

“Kan je dit interview gebruiken in de video?”

Soms krijgen we een audio- of videobestand aangeleverd met storende factoren zoals achtergrondgeluiden of muziek. Gelukkig kunnen we met AI-splittertools verschillende geluidselementen, zoals muziek, bas, drums en andere geluiden, scheiden en zo ongewenst ruis verwijderen. Hoewel we met behulp van AI de geluidskwaliteit deels kunnen verbeteren, blijft volledig herstel (voorlopig) onmogelijk. 

“Kan je dit interview ook in het Engels doen?”

Heeft jouw baas net een interview in het Nederlands gegeven en spreekt hij wat Engels ‘with hair on’? Geen probleem: dankzij HeyGen kan jouw Nederlandstalige baas plots wel zo goed als perfect Engels, Frans, Chinees of eender welke taal spreken. We hebben de proef op de som genomen met een interview van onze CEO Geert Vanoverschelde en zijn alvast onder de indruk van het resultaat!

AI in creatieve producties.

AI is een handig hulpmiddel voor het maken van moodboards, het visualiseren van concepten of het creëren van beelden. Generatieve AI zoals Runway en DALL-E zijn hiervoor de bekendste tools, maar de technologie staat nog in de steigers. Voor video is Luma een tool die aan populariteit wint. Let op: ook hier blijven veel fouten inzitten, zoals de duif in onderstaand filmpje die een stuk brood opzuigt door het hoofd van de vrouw op het bankje. 

Gebruikte prompt: een duif steelt voedsel van een oude dame op een bankje in het park.

AI als hulpmiddel, geen wondermiddel. 

AI verandert de manier waarop we video’s maken en bewerken, maar ondanks alle veelbelovende toepassingen blijft het een tool die afhangt van de kwaliteit van de trainingsdata en is het nodig om er met een kritisch oog naar te kijken en bij te sturen waar nodig. We gebruiken het regelmatig als probleemoplossende tool of als hulpmiddel, maar zeker niet standaard bij onze videobewerking. 

Heb jij nog vragen over artificiële intelligentie in video? Laat het ons weten – wij helpen je graag verder!